Pormestarin blogi

Pormestarin blogissa pääset seuraamaan aitiopaikalta Tuusulan kunnan päätöksentekoa. Blogiin kirjoittavat pormestari Arto Lindbergin lisäksi kunnanhallituksen varapuheenjohtajat Jussi Salonen ja Mika Mäki-Kuhna.

RSS
0
8. maaliskuuta 2018 11.15

Monion arkkitehtimestarit

Muutama viikko sitten julkaistiin Monio-suunnittelukilpailun tulokset. Voittajaksi tuli AOR Arkkitehdit työllään Monikko. Tätä hirsistä koulua myös kuntalaiset paikallislehtemme äänestyksessä pitivät parhaimpana.

Suunnittelukilpailu kiinnosti suurta joukkoa, kilpailutöitä oli yhteensä 57. Voittaja viiden palkintoluokkaan päässyn työn joukosta valikoitui seitsemän palkintolautakunnan kokouksen ja sen jäsenten lukemattomien tuntien työn jälkeen. Omasta kalenteristani löysin neljä varuskunnan ruokalassa töitten parissa vietettyä omaa tutustumiskertaa tietokoneella töihin tutustumiseen käytetyn ajan lisäksi.

Ammattituomarit totesivat, että kilpailun taso oli korkea. Viiden palkitun työn joukkoon mahtui kolme aiemmin tietämääni suunnittelijaa.

Voittanut AOR Arkkitehdit on niittänyt mainetta myös muualla koulusuunnittelussa. AOR voitti Helsingin Jätkäsaaren peruskoulun suunnittelukilpailun v 2015. Rakenteilla olevassa koulussa on tilaa vajaalle 800 oppilaalle. Muutama viikko sitten Arkkitehtuurin päivässä, Alvar Aallon syntymäpäivänä, AOR:n Erkko Aarti esitteli asiantuntijayleisölle Jätkäsaaren koulua ja uusia koulusuunnittelun tuulia.

Erkko Aarti ja Arto Ollila (AOR) tulivat ensimmäistä kertaa eteeni jo viitisen vuotta sitten, kun he voittivat London Wildlife Trustin ja Suomen Lontoon-instituutin kelluvan näköalapaikan suunnittelukilpailun. Tästä toteutuneesta työstä voisi ottaa vaikutteita Tuusulanjärvellekin.

Kuva 1 AOR Monikko Camley

KUVA 1 AOR Monikko Camley

Kisan kolmatta ,Ahjoa, kuvattiin ”varmaotteiseksi ja kauniiksi ehdotukseksi”. ”Vesikaton muotoilu antaa suurelle massalle mittakaavan ja vahvan identiteetin ja julkisivun horisontaalinen jako rikkoo talon suuria pintoja.” Vesikatto tosiaanki antoi viitteen tekijästä, jonka töissä suuret leijuvat, aaltomaiset katot ovat usein isossa roolissa.

Kuva 2 PES Ahjo

KUVA 2 PES AHJO

Ahjon suunnittelivat Pekka Salmisen johdolla PES-arkkitehtien Helsingin ja Shanghain toimistot, mukana oli myös kaksi kiinalaista arkkitehtia. Pekka Salminen yhdessä Tuomas Silvennoisen kanssa voitti Wuxin oopperatalon suunnittelukilpailun vuonna 2011. Wuxin kaupunkiin Kiinaan noussut kahdeksansiipinen, teräksinen, ulkomuodoltaan erikoinen oopperatalo avattiin toukokuussa 2012. Koko talon suunnittelusta - arkkitehtuurista toiminnallisuuteen - vastasivat suomalaiset.

Pekka Salminen on 80-vuotias professorin arvonimen saanut arkkitehti. Hän sai taiteen valtionpalkinnonkin vuonna 2002. Yksi hänen ensimmäisistä mestaritöistään on Marienkirche Saksassa. Vuonna 1298 valmistunut, toisessa maailmansodassa pahasti vaurioitunut kirkko päätettiin muuntaa konserttisaliksi. Euroopan laajuisen arkkitehtuurikilpailun voitti Pekka Salminen (PES-Arkkitehdit). Konserttisali valmistui v 2001.

PES-arkkitehtien uusimpia töitä ovat Helsinki-Vantaan lentokentän uusi länsiterminaali sekä Länsisataman upea uusi terminaali.

Kuva 3 PES Wuxi Länsisatama Marienkirche

KUVA 3 PES Wuxi Länsisatama Marienkirche

Suunnittelukilpailussa teimme kaksi lunastusta. Toinen niistä on työ nimeltään Forum. ”Moniulotteisen massan ansioita luonnonvalo-olosuhteet ovat erittäin hyvät”. ”Suuren massan jakaminen pienempiin osiin on tässä onnistunut esimerkillisen kauniista ja mittakaavaltaan ympäristöön sopivasta.”

Forumin ovat tehneet arkkitehtipariskunta Aaro Artto ja Salla Hoppu. Aaro Artto on Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon voittaja vuodelta 2016. Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsija Paavo Lipponen kertoo, että hänen kokemansa perusarkkitehtuurielämys ratkaisi lopulta palkinnon saajan. ”Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen, ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle.”

Tämä työ oli Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railo. Vuonna 2015 Rovaniemen keskustan tuntumaan valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT Oy, pääsuunnittelijana Aaro Artto. APRT on saanut muitakin tunnustuksia, vuoden 2008 valtion arkkitehtuuripalkinto, voittotöinä mm Lahden hieno Sibelius-talo, Metsähallituksen Pilke-talo Rovaniemellä.

Tuusulalla on vetovoimaa myös arkkitehtien mielissä.

Kuva 4 APRT Forum ja Rovaniemi

KUVA 4 APRT Forum ja Rovaniemi

 

Jussi Salonen
Kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja

Näytä kuva