Pormestarin blogi

Pormestarin blogissa pääset seuraamaan aitiopaikalta Tuusulan kunnan päätöksentekoa. Blogiin kirjoittavat pormestari Arto Lindbergin lisäksi kunnanhallituksen varapuheenjohtajat Jussi Salonen ja Mika Mäki-Kuhna.

5. joulukuuta 2017 13.50

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Suomi 100 -juhlavuosi on huipentumassa. Vuoden aikaan on pidetty monia seminaareja Suomesta ja itsenäisyydestä. Osallistuin kahteen runsaan viikon aikana.

Turun yliopistolla eduskuntatutkimuksen 15-juhlaseminaarissa, joka oli myös Suomen pitkäaikaisimman kansanedustajan Ilkka Kanervan juhlaseminaari, sain kuunnella kokeneiden politiikkojen Seppo Kääriäinen, Ilkka Kanerva ja Paavo Lipponen näkemyksiä politiikan - yhteisten asioittemme - hoitamisesta ennen ja nyt.

Esiin tuli kaikilla näillä luottamus ihmisten kesken. Luottamus rakennetaan pitkäjänteisellä työllä. Joillain sen rakentaminen kestää pitempään, joillain lyhyemmän aikaa. Luottamuksen rakentamisessa ihmisten kohtaaminen on keskeistä. Luottamus luodaan Ilkan sanoin “silmän valkuaisen tasolla.”

Viikkoa myöhemmin Järvenpää-talolla olivat paikalla Ilkan ja Paavon lisäksi myös Matti Vanhanen. Järvenpään kaupunki järjesti Suomen itsenäisyysjulistus-seminaarin.

Paavo Lipponen nosti esiin kolme onnekasta tapahtumaa.

Suomesta tuli osa Ruotsia vähitellen 1200-1300-luvuilta alkaen. Näin Suomesta tuli länsimaa. Itäeurooppalaiset kansat jäivät feodalismin ikeen alle. Tämä heijastuu vielä nykyisinkin itäeurooppalaisten valtioiden yhteiskunnallisissa keskusteluissa ja tavoissa toimia. Demokratia ei siellä kehittynyt.

Suomi osana Ruotsia päättyi Suomeen sotaan 1808-1809. Suomesta tuli osa Venäjän imperiumia, ei Venäjää. Suomi siirtyi kokonaan autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi Venäjän keisarikuntaan vuonna 1809 vuoteen 1917 asti. Näin Suomi sai alkunsa kansakuntana.

Suomen itsenäisyysjulistus vuonna1917 osui aikaan, jolloin sekä Venäjä että Saksa olivat heikkoja. Lipposen sanoin “Suomi pääsi ikään kuin luikahtamaan itsenäiseksi”, kun Venäjällä ja Saksalla oli muuta murehdittavaa.

Kunnallispolitiikalla oli suuri merkitys kansakuntamme eheyttämisessä sisällissodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Ilkka Kanervan mukaan kunnallispolitiikalla on ollut suuri vaikutus toisten ihmisten hyväksymiseen. ”Suomalaiset olivat tottuneet siihen, että äkkiväärän kommunistin ja kylmäverisen kapitalistin ja kaiken siinä välillä, oli pakko tavata kunnallistasolla.” Kanerva nosti esille koululaitoksen, tasa-arvon ja urheilun vaikuttimena kansakunnan eheyttämiseen.

Miten yhtenäisyytemme säilyy seuraavat sata vuotta? Vanhasen, Kanervan ja Lipposen yhteinen näkemys on: luottamuksella, avoimuudella ja kaikkien suomalaisten pitämisellä mukana.

Viisaita sanoja.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Jussi Salonen

Näytä kuva

TUNNISTEET: Jussi Salonen

1. Hyvä tiivistelmä tärkeästä puheenvuorosta

Tämä erityisesti herätti: "Suomesta tuli osa Ruotsia vähitellen 1200-1300-luvuilta alkaen. Näin Suomesta tuli länsimaa. Itäeurooppalaiset kansat jäivät feodalismin ikeen alle. Tämä heijastuu vielä nykyisinkin itäeurooppalaisten valtioiden yhteiskunnallisissa keskusteluissa ja tavoissa toimia. Demokratia ei siellä kehittynyt."

Niinhän tuo näyttää olevan.

Jussi68 | 6.12.2017 10.08 | Vastaa

Kirjoita uusi kommentti